Hannover Marketing und Tourismus GmbH

Betoverende kerstsfeer in Hannover

In de adventstijd lokt de metropool in het midden van Europa u met romantische kerstmarkten. Uitgebreide shoppingmogelijkheden en een afwisselend cultureel programma ronden uw stedentrip af.

Download zur redaktionellen Verwendung: Bild in druckfähiger Auflösung (300dpi) 
Copyright: HMTG/ Christian Wyrwa

Binnenkort is het weer zover: ieder jaar opnieuw verandert Hannover in de adventstijd met fonkelende lichtjes, rijk versierde dennenbomen en de geur van glühwein en lebkuchen in een waar kerstwonderland. Vanaf 26 november nodigen kerstmarkten in de historische binnenstad, voor het centraal station, op de Lister Meile en in de hele regio u uit voor een ingetogen slentergang. Van overal klinkt kerstmuziek, verleidelijke geuren vullen de lucht en de pleinen zijn omzoomd met liefdevol vormgegeven kramen. Kunsthandwerkers verkopen handgesneden speelgoed, originele sieraden en prachtige kerstversiering, en ze leveren talrijke andere cadeau-ideeën voor in de kous of onder de kerstboom. Kostelijke waren als oliebollen, glühwein of appels uit de oven nodigen u uit om lekker te smullen.

Tegen een historisch decor een poging wagen met vilten of smeden, genieten van traditionele spijzen en dranken als warme mede, of kunstenmakers in historische kostuums bewonderen: dat kunnen de bezoekers van het historische kerstdorp. Het Finse kerstdorp ontvoert u daarentegen naar het Noorden met echte Lappententen, kunstnijverheid en specialiteiten als gerookte zalm of glögi, en in het Woud van de wensbron zorgen vijftig sparren en talrijke boshutten voor een sprookjesachtige sfeer midden in de historische binnenstad. Het traditionele bezoek van de Kerstman zorgt net zo goed voor stralende kinderogen als de talrijke knutselkramen en poppenkasten. En wie bij het slenteren door de feestelijk versierde stegen ook nog spannende informatie over Hannover en zijn geschiedenis wil krijgen van ervaren gidsen, komt bij de stadswandeling 'Hannover – erleuchtend' (vanaf 30 november) helemaal aan zijn trekken. 

De spectaculaire kerstverlichting met toverachtige lichtmotieven, 'Organic Balls' en 'String Lites', laat Hannover dit jaar vanaf 26 november bijzonder fraai schitteren!

Maar de kerstmarkten zijn bij lange na niet de enige hoogtepunten die Hannover te bieden heeft. De groene metropool aan de Leine, die door haar centrale ligging in het midden van Duitsland en Europa uitermate goed bereikbaar is, biedt eindeloos veel recreatiemogelijkheden voor het hele gezin. Bezoekers wacht kunst en cultuur op het hoogste niveau, gastronomische diversiteit van haute cuisine tot de stevige burgerkeuken, uitgebreide shoppingmogelijkheden, aantrekkelijke grote evenementen en volop natuur midden in de stad.

Een Mekka voor cultuurliefhebbers

Hannover, met zijn unieke culturele landschap, zijn veelzijdige programmering en fantastische musea, is altijd een reis waard. Hier maken internationaal gerenommeerde zalen hun opwachting met adembenemende voorstellingen, concerten en shows. Grote collecties en unieke museumstukken maken Hannover een publieksmagneet tot ver over de landsgrenzen.

Indrukwekkend is de buitengewone veelzijdigheid van het theaterprogramma, met klassiek toneel en opera, cabaret, komedie, variété, danstheater en voorstellingen van de talrijke toneelgroepen, culturele centra en privétheaters. De Staatsoper en Schauspiel Hannover nemen internationaal een toppositie in. Het programma fascineert met nieuwe interpretaties van klassiekers en moderne premières. Een sociaal evenement par excellence is het jaarlijks plaatsvindende operabal in de Staatsoper Hannover. Hedendaagse kunst wordt gepresenteerd door het wereldberoemde Sprengel Museum Hannover. Ook de Kestnergesellschaft, de Kunstverein en de stichting Ahlers Pro Arte/Kestner Pro Arte zijn landelijk bekende musea voor kunst van het heden.

Sterk op gezinnen georiënteerd is het Landesmuseum Hannover, met afdelingen voor pre- en protohistorie, natuurlijke historie en volkenkunde, de Landesgalerie, het Vivarium en het penningkabinet. Egyptische kunst, antieke culturen en toegepaste kunst zijn te zien in Museum August Kestner. Magnifieke satire uit vier eeuwen biedt Wilhelm Busch – Deutsches Museum für Karikatur und Zeichenkunst. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de deelstaat en de stad, is het Historisches Museum een goudmijn.

Shoppingparadijs en ontspanningsoase

En na het culturele programma staat er shoppen op het programma! Tenslotte behoren de Georgstraße en de aangrenzende Bahnhofstraße in het hart van het voetgangersgebied volgens een enquête in heel Duitsland tot de meest geliefde winkelstraten van het land. Ook biedt vrijwel geen andere stad zoveel winkelmogelijkheden in zo'n compact gebied! In een straal van 400 meter zijn alle branches van de detailhandel vertegenwoordigd. Rondom de Kröpcke-klok kunnen bezoekers zich laten inspireren door exclusieve winkels en bonte warenhuiswerelden. Kleine afstanden en een gedegen infrastructuur maken gezellige (kerst)inkopen mogelijk.

Vlakbij wordt ook uw shoppingtrip tot een culturele belevenis, want kunst is alom tegenwoordig in Hannover! Over het voetgangersgebied, de Leine-oevers, de binnenstad en andere stadsdelen zijn zo'n tweehonderd sculpturen verspreid, en 170 fonteinen zetten architectonische en sculpturale accenten.

Trek in een hapje? Het gastronomische aanbod van Hannover staat bekend om zijn diversiteit: excellente restaurants, degelijke burgerlijke kost en internationale specialiteitenrestaurants zijn in een breed scala voorhanden. Circa 1.500 restaurants bieden in de stad lekkernijen van stevig tot exquise. Daarnaast bieden talrijke straatcafés en bruine kroegen in de pittoreske, met historische baksteengotiek doorspekte binnenstad of bij de opera de mogelijkheid om de winkelmarathon ontspannen uit te luiden.

Ook in de vele groene oases van de Leinestadt kunt u heerlijk ontspannen. Europa's grootste stadsbos, de Eilenriede, nodigt al evenzeer uit tot wandelen, fietsen, joggen en inline-skaten als de Maschsee. Midden in de grote stad zorgt die met zijn zeilboten en avenue-achtige oeverpromenades voor maritieme flair. Bovendien herbergt hij aan de zuidoevers een wellness-tempel die voldoet aan de hoogste eisen. Na een vermoeiende dag shoppen komt u in de sauna's met uitzicht op de Maschsee en het schitterende Neues Rathaus tot rust, ontspant u bij massages uit de hele wereld en doet u bij yoga of Pilates nieuwe energie op. Bij langdurige vorst verandert Hannovers eigen meer in de grootste openluchtijsbaan van de stad, waarmee het wintervertier compleet is.

Ook in de zomer is de Maschsee een publiekstrekker: een kleine drie weken lang is het de locatie van het Maschseefest, een van de grootste volksfeesten van Noord-Duitsland (31 juli t/m 18 augustus). Een ander hoogtepunt op de zomerse evenementenkalender: het grootste schuttersfeest ter wereld (28 juni t/m 7 juli 2013), met een reusachtige kermis en een kilometerslange parade door de stad.

Een fantastisch live-muziekfestival is het zomerse Fête de la Musique: vanaf veertig locaties overspoelen 1.500 musici de binnenstad tien uur lang met geluid. Liefhebbers van muzikale specialiteiten genieten jaar na jaar van het Masala-festival en de A capella-week met hun klankbelevenissen op verschillende podia. Talrijke feesten en muziekfestivals werken in Hannover elk jaar als publieksmagneten. Grote openluchtconcerten in de AWD-Arena of op de Parkbühne lokken rock- en popfans in drommen. Met hemelvaart wordt de stad een jazzmetropool: dan wordt er gefeest bij Enercity Swinging Hannover voor het Neues Rathaus.

Voor kleine avonturiers en tuinenflaneurs

Een waar avontuur, en zeker niet alleen voor kinderen, is een bezoek aan de Erlebnis-Zoo Hannover, een van de meest spectaculaire dierentuinen van Duitsland. Zeven fantastische themawerelden met meer dan 3.000 dieren nemen de bezoekers mee op een spannende wereldreis en ontvoeren ze eerst met ijsberen, rotsachtige kloven en diepe wouden naar het Canadese landschap van Yukon Bay, en dan met giraffen, struisvogels en een tocht op een vlot naar de Afrikaanse themawereld van de Zambesi. In het koude jaargetijde verandert de dierentuin zes weken lang (start: 1 december) in een sprookjesachtig winterwonderland: authentieke kersthutten toveren de adventsstemming te voorschijn, de idyllische dorpsvijver wordt een 1.200 m² grote ijsbaan, en de besneeuwde rodelbanen en nostalgische stoomcarrousels zorgen gegarandeerd voor stralende kinderogen.

De Herrenhäuser Gärten nodigen u uit voor een wandeling tussen verstrengelde bosschages, kilometers lange beukenhagen en gouden sculpturen. Ze werden 300 jaar geleden naar Frans voorbeeld aangelegd door keurvorstin Sophie en behoren tegenwoordig tot de belangrijkste en fraaiste barokcomplexen van Europa. Het hele jaar door vormen de Herrenhäuser Gärten een fantastisch decor voor diverse culturele evenementen. Het Internationale vuurwerkconcours, de KunstFestSpiele Herrenhausen, Musical im Gartentheater, het Kleines Fest im Großen Garten of het Wintervariété: in alle jaargetijden brengen kunst en cultuur bezoekers van heinde en ver in vervoering. Een architectonische topprestatie beleeft begin 2013 zijn opening: op de originele locatie wordt Schloss Herrenhausen, de zomerresidentie van de Welfenkoningen, achter een gereconstrueerde façade opnieuw opgebouwd als modern congrescentrum

en museum. Voor het zomerseizoen van 2013 opent het nieuwe Museum Schloss Herrenhausen, een instelling van de deelstaathoofdstad Hannover ondersteund door de deelstaat Nedersaksen, zijn poorten. 'Kastelen en tuinen in Herrenhausen – van barok tot moderne tijd' heet de grote tentoonstelling, die bezoekers uitnodigt om de diversiteit van de omvangrijke kastelen- en tuinenwereld in Herrenhausen op onderhoudende wijze te ontdekken.

Geen weg die Hannover links laat liggen!

Hannover ligt direct aan de snelwegen A2 en A7. De goede aansluiting op het ICE-netwerk, het stads- en streekvervoer, de parkeerroute en talrijke parkeergarages alsmede de slechts enkele kilometers van de binnenstad verwijderde Airport Hannover maken een comfortabele heen- en terugreis mogelijk. Centraal gelegen hotels in alle prijscategorieën en een breed amusementsaanbod met talrijke clubs, theaters en bars, variété en een casino laten geen wens onvervuld. Onder de toeristische hoogtepunten rondom de deelstaathoofdstad zijn het Steinhuder Meer, de Deister-heuvelrug en kasteel Marienburg, het voormalige stamslot van de Welfenkoningen. Ook daardoor is de deelstaathoofdstad een ideale bestemming voor een afwisselende tussenstop of een stedentrip vol belevenissen.

Nadere informatie vindt u in de bijgevoegde brochure en op www.hannover.de/dutch. Fotomateriaal in drukkwaliteit kunt u vinden op www.hannover.de/fotodownload

Perscontact:
Julia Sellner
Hannover Marketing und Tourismus GmbH
Vahrenwalder Straße 7
30165 Hannover
+49 (0) 511/123490-13
presse@hannover-marketing.de